Ondersteuning

Leren gaat het best in een omgeving waar je jezelf mag zijn. Daarom houden we rekening met elk kind en de manier en het tempo waarmee het zich ontwikkelt.

MW-Startblok-IMG_3387
Ondersteuningspyramide

Basisondersteuning door de school

Van schillenmodel naar ondersteuningspiramide

In het visiedocument passend onderwijs is gekozen voor een ondersteuningsstructuur gebaseerd op het schillenmodel:
​Schil 1 Ondersteuning die op school aanwezig is
​Schil 2 Extra ondersteuning door MorgenWijzer ondersteuningsteam
​Schil 3 Benodigde expertise die niet binnen MorgenWijzer voorhanden is

Om de beweging richting inclusief onderwijs verder vorm te geven, wordt in dit visiedocument de ondersteuningspiramide als uitgangspunt genomen. Deze piramide vervangt het eerdere schillenmodel en biedt een meer gestructureerde, transparante en handelingsgerichte manier om ondersteuning binnen de school te organiseren. De ondersteuningspiramide sluit beter aan bij de principes van Handelingsgericht Werken (HGW), doordat het uitgaat van planmatig, doelgericht en afgestemd handelen. Het model maakt helder welke ondersteuning op groepsniveau (niveau 1 t/m 3) beschikbaar is en wanneer specialistische inzet noodzakelijk is voor een beperkte groep leerlingen (niveau 4 en 5). Hierdoor krijgen leraren beter zicht op hun handelingsmogelijkheden en weten leerlingen wat zij aan ondersteuning mogen verwachten. Deze aanpak bevordert samenhang en draagt bij aan een proactieve en preventieve ondersteuningsstructuur. Ondersteuningspiramide als leidraad.

Niveau 1 – Basiskwaliteit
De basis van de piramide: goed onderwijs voor élke leerling. Dit vraagt om een positief pedagogisch klimaat, hoge verwachtingen, effectieve didactiek en een inclusieve schoolcultuur (relatie en attitude) waarin verschillen worden erkend. De leerkracht speelt een sleutelrol, ondersteund door een krachtig team dat beschikt over voldoende kennis en vaardigheden, denkt in kansen en samenwerkt vanuit gedeelde waarden. In dit niveau van de ondersteuningspiramide wordt ook gekeken naar aanpassingen voor leerlingen met een lichamelijke beperking, zoals het beschikbaar stellen van hulpmiddelen en, waar nodig, het aanpassen van de huisvesting (bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijke lokalen, liften en aangepaste toiletten).
Niveau 2 – Basisondersteuning binnen de school
Binnen de stevige basis is er differentiatie nodig om daarmee aan te sluiten bij de onderwijsbehoeften van een leerling. Handelingsgericht werken (HGW) is hierbij een belangrijke pijler: een systematische en planmatige manier van werken om leerlingen doelgericht te ondersteunen en af te stemmen op onderwijsbehoeften van leerlingen.
Niveau 3 – Extra ondersteuning in de groep
Sommige leerlingen hebben tijdelijk extra ondersteuning nodig. Deze ondersteuning vindt plaats binnen de school, liefst in de groep, gecoördineerd door de intern begeleider en in samenwerking met leerling, ouders en collega’s met specifieke expertise.
Niveau 4 – Extra ondersteuning in de school evt. samenwerking met (keten)partners
In dit niveau wordt de school versterkt door de inzet vanuit het ondersteuningsteam van MorgenWijzer en/of door (keten)partners. De inzet is gericht op de ontwikkeling van de professional (intern begeleider en/of leerkracht) in relatie tot de leerling(en). Sommige ondersteuningsvragen vereisen samenwerking met externe partners, zoals jeugdhulp, wijkteams of zorginstanties. Door samen te werken vanuit één plan wordt de ondersteuning duurzaam en effectief georganiseerd. Het uitgangspunt blijft: ondersteuning zo dichtbij en inclusief mogelijk.
Niveau 5 – Specialistische ondersteuning
Voor een hele kleine groep leerlingen is (tijdelijke) specialistische ondersteuning nodig. Denk aan expertise vanuit speciaal (basis)onderwijs S(B)O, eventueel door een plaats binnen S(B)O met een toelaatbaarheidsverklaring. In dit niveau wordt het ondersteuningsteam betrokken en de onderwijsspecialist van Samenwerkingsverband Rijnstreek. Ook in deze situatie streven we naar een warme overdracht, behoud van verbinding met de verwijzende school en – waar mogelijk – terugplaatsing naar het regulier onderwijs.

Ondersteuningsteam van MorgenWijzer

Wanneer een leerling meer zorg op maat nodig heeft, maken we gebruik van de expertise in het MorgenWijzer brede ondersteuningsteam. Hierin zitten orthopedagogen, gedragsspecialisten (o.a. op het gebied van gedrag en taal/dyslexie/dyscalculie), kindercoaches en ondersteuners op het gebied van Passend Onderwijs. Zij doen onderzoek en geven advies, denken mee in het proces en/of bieden praktische hulp.

Externe expertise

De buitenste cirkel bevat de expertise die niet binnen MorgenWijzer voorhanden is en waar nodig wordt ingehuurd (AED, Cardea, Auris, Visio, taalklas, enzovoort).

Passend Onderwijs

Vivace is aangesloten bij het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Rijnstreek. Binnen dit samenwerkingsverband heeft iedere school een aanbod voor kinderen die meer begeleiding nodig hebben. Gezamenlijk zorgen de scholen ervoor dat kinderen in de regio die dat nodig hebben, de extra ondersteuning krijgen die passen bij hun ontwikkelingsbehoefte. Met andere woorden; Passend Onderwijs. Het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Rijnstreek heeft een oudersteunpunt. Meer hierover leest u op de website van het Samenwerkingsverband.

Speciale lesplaatsen

Wanneer een kind behoefte heeft aan langdurige en specifieke ondersteuning die wij als school niet kunnen bieden, kan een kind in aanmerking komen voor een speciale lesplaats. Dit betekent een plaatsing naar bijvoorbeeld het speciaal basisonderwijs (SBO), of naar het speciaal onderwijs (SO). Hiervoor wordt een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) aangevraagd bij het Samenwerkingsverband. Als ouders wordt u, indien van toepassing, nauw betrokken bij dit proces.

Illustratie in footer